Genel

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Temiz Oda

BME Temiz Oda, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde, sağlık alanında giderek artan oranda kullanılan, insan vücuduna giren ve/veya yerleştirilen mikrosistem bazlı tıbbi cihazların, klinik kalitede prototiplerinin üretilmesi konusunda çalışmaların yapılabilmesi amacıyla kurulmuştur.

Temiz odada geliştirilecek ve üretilecek cihazlara örnek olarak, yeni nesil endovasküler kataterler, klavuz teller ve vücuda implant olan akıllı sensörler, elektriksel uyaranlar ve yalnız gerektikçe kontrollü bir şekilde ilaç salan vücut içi sistemler verilebilir. BME Temiz Oda, yalnızca plastik ve metal destek birimlerinden oluşan endovasküler kataterlerin mekanik olarak temel malzemelerden bir araya getirilmesini değil, bu kataterlerin içine optik, elektronik ve mekanik mikrosistemler de entegre etmeyi mümkün kılacak bir altyapıyı kullanıcılarına sağlamaktadır. Bu çalışmaların yanı sıra laboratuvar, diğer branşlardan araştırmacıların da MEMS ve diğer mikro cihaz çalışmaları için kullanıma açıktır.

BME temiz oda, toplam 250 m2 lik alana, ISO 6 (Class 1.000), ISO 7 (Class 10.000) ve ISO 8 (Class 100.000) sınıfında bölümlere sahiptir.